CE Belgesi Nedir?


CE Belgesi Nedir?

CE belgesi, uluslararası ismi European Economic Area ismiyle bilinen, Türkçe karşılığı Avrupa Ekonomik Alanı olan ve burada satılan ürünlerin sağlık, güvenlik ve çevre gibi çeşitli faktörlere ait standart uygunluğunun olup olmadığını gösteren resmi bir sertifika işaretidir

CE Belgesi Almak Ne İşinize Yarar: 

Avrupa Birliği içerisinde bulunan ülkelerde bazı ürünlerin satılabilmesi için mutlaka ve mutlaka ürünün CE işareti taşıması zorunluluğu getirilmiştir. Bundan dolayı, güvenli ve hukuka uygun bir şekilde Avrupa pazarında satış yapabilmek için CE uygunluk belgesine ihtiyaç vardır. Aksi halde bu işarete sahip olmayan ürünlerin satışı yapılamaz.

 Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli husus CE uygunluk belgesinin kesinlikle bir kalite sertifikası olmadığıdır. Bu belgeyi almış olan ürünler bir önceki paragrafta belirtmiş olduğumuz faktörlere uygun geçerlilik sağlamış ve zararının olmadığı kanıtlanmış ürünlerdir.

CE Belgesinin yetkili bir kuruluş tarafından verilmesine gerek yoktur. Üretici bu işareti ürününe kendisi iliştirebilir. Ancak üretici bu işareti iliştirebilmek için ürününün riskli olması veya olmamasına göre 2 şekilde davranmalıdır. Yani ürünü riskli ise ilgili yerden onay almalı ve bu kapsamda verilen ya da hazırlanan belgeyi saklamalıdır. İşte bu kapsamda verilen ya da hazırlanan belgeye CE Belgesi, bu belgelendirme faaliyeti ise CE Belgelendirme olarak adlandırılır.

 CE Uygunluk Belgesi Nasıl Alınır ? 
 
Her şeyden önce firmaların CE uygunluk belgesi almak için uygulaması gereken bazı yasal kurallar vardır. Ayrıca, tüm CE belgelendirme süreci boyunca firmaların üretmiş olduğu ürünlerin mevzuatlara uygunluğunu bildirme sorumluluğu yine firmanın kendisine aittir. Kısacası ürünlerinde CE işareti kullanmak isteyen şirketlerin herhangi bir kimseye veya kuruluşa lisans başvurusu yapmasına gerek yoktur. Ancak bahsettiğimiz üzere kesinlikle uyulması zorunlu kurallar ve prosedürler söz konusudur.

 • Eğer üreticinin ürünü riskli ürün değilse, bu ürünün temel gerekliliklere uygunluğunu kendisi beyan edebilir. Burada gerekli olan; üreticinin yaptığı beyanın arkasında ürünle ilgili belgelerle durabilmesidir. Yani eğer bir şikayet veya itiraz olması durumunda üretici kendisini belgelerle savunabilmelidir. Eğer savunamazsa yaptırımlarla karşılaşır.

• Eğer üreticinin ürünü riskli ise; ürünün temel gerekliliklere uygunluğunun incelenmesi ve onaylanması gerekir. Ürünün, risk derecesine bağlı olarak ilgili bakanlık tarafından yetkilendirilmiş ve AB tarafından da resmi olarak tanınan bir onaylanmış kuruluş (notified body) gerekli testleri yapabilir ve incelemeler sonucunda eğer şartlar sağlanıyorsa onay verebilir.

 Tüm CE belgelendirme konuları ile alakalı firmamızla CE Danışmanlık hizmetiyle ilgili hızlıca iletişim kurarak, işletmenize CE belgesi başvurusunda bulunabilirsiniz. Gerekli tüm başvuru onay işlemleri DNR BELGELENDİRME VE DANIŞMANLIK tarafından titizlikle yürütülmektedir.

CE uygunluk belgesi başvuru sürecinde nelere dikkat etmelisiniz?

CE belgelendirme işlemi ve tüm bu süreçlerden anlaşılacağı üzere başvuru çok büyük bir dikkat ve planlama gerektirmektedir. Bu nedenle yanlış ilerleme sonucu karşılaşılan bir hata geri dönülemez maddi ve manevi sorunlar çıkartabilir.
Bu noktada CE belgelendirme sürecinde ve başvuru öncesinde dikkat etmeniz gereken en önemli konular:


• Üretmiş olduğunuz ürünlerin CE belgesine ihtiyacı olup olmadığını iyice araştırın.
• Ürünlerin risk seviyesine göre değerlendirmesini yaparak prosedürü ona göre seçin.
• Prosedürler tamamlandıktan sonra yönetmelikleri doğu bir şekilde okuyarak anlayın.
• Yönetmeliği iyice anlayıp kavradıktan sonra teknik dökümantoslarınızı doğru hazırlayın.
• Son olarak doğru ve güvenilir akredite kurumunu seçtiğinizden emin olun.

Kategoriler