ASANSÖR CE BELGESİ
Asansör CE Belgesi ve asansör güvenlik aksamlarıyla ilgili CE Belgesi almak isteyen üreticiler 2014/33/AB sayılı direktifin gerekliliklerini karşılamalıdır. Esas olarak asansör montajı yapan ve bileşenlerini üreten firmaları ilgilendiren bu Avrupa Birliği yönetmeliği, ülkemizde de 2016 yılında çıkarılan bir yönetmelik ile uyumlaştırılmıştır. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 29 Haziran 2016 yılında 29757 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren “Asansör Yönetmeliği” asansör CE Belgesi alma sürecine ilişkin tüm konuları ele almaktadır. Asansör ve asansörlerin güvenlik tertibatlarıyla ilgili temel sağlık ve güvenlik gerekisinimleri, bu ürünlerin piyasaya arz edilirken uyulması gereken kurallar ve piyasaya denetimi ve gözetimine ilişkin kural ve esaslar yönetmelikte açıklanmaktadır.
Risk Analizi
Risk analizleri genel bir ifade ile standartta sapma olduğu zaman yapılır. EN 81-1/2 +A3 (EN 81-20 ve EN 81-50) standardında sapmalar olduğunda risk analizine başvurulabilir. En sık rastlanan risk analizler makine dairesi tabliye tavan yüksekliğinin alçak olması, kuyu dibi yüksekliğinin yetersiz olması ve kuyu üstü güvenlik hacminin az olmasıdır.
Risk analizi onay metodu iki şekilde sağlanmaktadır. Modül H1 belgesi ile birlikte tasarım inceleme belgesi ve modül g belgesi ile risk analizli belgelendirmedir. Diğer modüllerle CE belgesi olan firmalar (modül B + E, D) risk analizi yapabilmeleri için modül G belgesi ile belgelendirme işlemi yapmalıdır. Risk analizinin onaylanması Tasarım inceleme belgesi olan firmalarda firma tarafından, modül G belgesinde ise onaylanmış kuruluş tarafından onaylanır.