GIDA TESİSLERİ İÇİN ÇEVRESEL İZLEME (EMP)

DNR BELGELENDİRME VE DANIŞMANLIK, Olarak kurumsal, resmi, tutumlu, güleryüzlü ve en önemlisi sizlere önem vererek belgelendirme sektöründe hizmet sunmaktayız. Sizlere sunduğumuz belgeler ile sizlerin firmalarını arşa çıkarmak bizlerin elinde. Siz de Dünya pazarında ürünlerinizi kolay ve yasal bir şekilde satmak için, tarafımızdan verilen belgeleri kullanarak şirketinizi ileriye taşıyın.

GIDA TESİSLERİ İÇİN ÇEVRESEL İZLEME (EMP)


GIDA TESİSLERİ İÇİN ÇEVRESEL İZLEME  (EMP)

GIDA TESİSLERİ ÇEVRESEL İZLEME PROGRAMI (EMP) NEDİR?  

Dünya genelinde gıdalardan kaynaklanan sağlık sorunlarının büyük çoğunluğuna kötü hijyen uygulamaları yol açmaktadır. Gıda işleme süreçlerinde ve ortamlarında hayatta kalabilen zararlı organizmalar, yer yer gıda kaynaklı salgınlara yol açabilmektedir. Buna karşılık iyi planlanmış hijyen ve sanitasyon uygulamaları ise zararlı mikroorganizmaların gıda süreçlerinden ve ortamlarından izole edilmesini sağlamaktadır. Gıda Tesisleri Çevresel İzleme Programı ise gıda üretim tesislerindeki hijyenik ortamın izlenmesi amacıyla oluşturulan bir programdır.


Çevresel İzleme Programı (EMP) Nedir?  

Gıda Tesisleri Çevresel İzleme Programı (EMP), öncelikle bir gıda tesisindeki hijyenik uygulamaların etkinliğini değerlendiren bir programdır. EMP nedir, sorusu için “gıda mamullerinin olası mikrobiyal kontaminasyonunu önleme adına lazım olan bilgileri sağlayan bir erken uyarı sistemi” olduğu cevabı verilebilir. EMP, gıda ürünlerinin güvenli olduğunu değil, gıda tesislerindeki temizlik ve hijyen faaliyetlerinin etkinliğini doğrulamaktadır. Ayrıca, organik bileşikler ile bozulma yapan patojen mikroorganizmalara dair kaynak ve seviye gibi önemli veriler sağlamaktadır.

Çevre İzleme Programı (EMP), üretim ve açık ürün alanlarındaki potansiyel riskleri tanımlamayı amaçlamaktadır. Böylece ürün kontaminasyonunun kontrol altına alınması ve engellenmesi söz konusu olacaktır.


Çevresel İzleme Programı Faydaları 

Gıda üretim ortamları ve süreçleri patojen gibi mikroorganizmaların üremesi ve gelişimi açısından oldukça müsait ortamlardır. Patojenler, hammaddelerde, ambalajlarda, atık su giderlerinde, havalandırma sistemlerinde ve personellerde bulunabilir ve bu yolla üretim ortamlarına bulaşabilirler. Tüm bu nedenlerle Çevresel İzleme Programının gıda üretim tesislerinde ve süreçlerinde uygulanması büyük önem arz etmektedir. Çevresel İzleme Programının (EMP) gıda üretim tesislerine ve üretim sürecine sağladığı faydalar şunlardır:

● Temizlik ve hijyen faaliyetlerinin etkinliğini tespit eder ve doğrular. Daha fazla temizlik ve hijyen etkinliği gerektiren alanları belirlemeye yardımcı olur.
● Gıda tesisinin umumi hijyen durumu açısından genel bir çerçeve çizer ve hijyen durumunu belgelendirir.
● Gıda ürünlerinin etkilenmesinden önce gıda tesisindeki potansiyel kontaminasyonu (kontaminasyona neden olabilecek ürün ve uygulamaları) belirler.
● Gıda tesisindeki mikrobiyolojik tehlikeler için bir erken uyarı sistemidir ve ürün kontaminasyonunu önler.
● Hijyen ve sanitasyon faaliyetlerinin hangi sıklıkla uygulanması gerektiğinin belirlenmesine yardımcı olur.
● Çeşitli mikroorganizmalar (patojenler, indikatör, bozulma yapan) ile ilgili zamanında ve detaylı bilgi akışı sağlar.
● Gıda üretim ekipmanlarının ve tesislerin hijyenik tasarım ve üretiminin değerlendirilmesini sağlar.
● Sıhhi tasarım, operasyonel yöntemler ve personel uygulamalarının performansını, etkinliğini ve verimliliğini ölçer.
● Şirketin marka değerini ve güvenilirliğini korur.
● Gıda tesisinde üretilen ürünlerin geri çağrılması veya üretimden kaldırılması riskinin önüne geçer.
● Tüketici sağlığını korur ve salgınları önler.
● Maliyet kayıplarının önüne geçer.