GMP İYİ ÜRETİM UYGULAMALARI

DNR BELGELENDİRME VE DANIŞMANLIK, Olarak kurumsal, resmi, tutumlu, güleryüzlü ve en önemlisi sizlere önem vererek belgelendirme sektöründe hizmet sunmaktayız. Sizlere sunduğumuz belgeler ile sizlerin firmalarını arşa çıkarmak bizlerin elinde. Siz de Dünya pazarında ürünlerinizi kolay ve yasal bir şekilde satmak için, tarafımızdan verilen belgeleri kullanarak şirketinizi ileriye taşıyın.

GMP İYİ ÜRETİM UYGULAMALARI


GMP İYİ ÜRETİM UYGULAMALARI

GMP (Good Manufacturing Practices) Yani Türkçe anlamı ile İyi Üretim Uygulamaları , Ürünün iç ve dış kaynaklardan kirlenme olasılığını önlemek veya azaltmak amacıyla, kuruluşla ilgili iç ve dış şartlara ilişkin koruyucu önlemleri içerir. Bu uygulama gıda ürünlerinin üretimi ve dağıtımında temel yaklaşımlardan olup ürünlerde kalite sağlamak için ham madde, işleme, ürün geliştirme, üretim, paketleme, depolama, dağıtım aşamalarında kesintisiz uygulanması gereken bir teknikler dizisidir. İmalat için bir kalite yaklaşımıdır ve gıda sanayi çalışanlarının profesyonel çalışmasını temin ederek güvenilir ve etkili ürün üretimini sağlar. Bir işletmeyi tüm yönleri ile yani, sahip olması gereken temel özellikleri ile ve her üretim süreci için farklı kriterle ele almaktadır. Üretim yeri, çevre, alet -ekipman ve üretim süreci, personel ve ham maddenin kalite ve güvenilirliklerini tanımlar ve kontrol altına alır. İlaç, kozmetik ve gıda sektörünü kapsayan GMP, deterjan ve temizlik ürünlerinin “kozmetik sınıfında” kabul edilmesini sağlayan Kozmetik yasasının kabulüyle bu sektörü de kapsamaktadır. Ayrıca, insan ve hayvanlarda kullanılan medikal amaçlı ürünlerin üretilmesinde (İlaç, kozmetik ürünler vs) uyulması gerekli kurallar bütünüdür.


GMP ;  

 Kalite Yönetimi, Personel, Tesis ve Ekipman, Dokümantasyon, Üretim, Kalite Kontrol, Fason Üretim, Şikayetler ve Ürün Geri Çekme ve İç Denetimlerle ilgili genel kaideleri belirlemiştir.


GMP kriteleri ;  

Ana başlıklar halinde kuruluşlarda yer alan tüm departmanları kendi içerisinde değerlendirir. Her departmanın kendine özgü durumlarını değerlendirir sektörel bir bakış açısı sunar. İmalat sahasından, çevresel koşullara, imalatta kullanılan malzeme ekipmanından, sevkiyatta ve depolama sahasındaki çapraz bulaşma riskleri dahil tüm süreçlerde yapılması gerekenlere odklanmış bir tarifler takımıdır.


Genel Başlıklar Halinde GMP Temel İlkeleri şunlardır; 

● İmalat sahasının temizlik ve hijyeninin korunması
● Gıda maddesinin insan sağlığını bozabilecek veya ürünün saflığını kaybettirebilecek maddelerden ve çapraz bulaşmalardan koruyacak çevresel koşulları oluşturmak
● Üretim süreçleri açık bir şekilde tanımlanması
● Tüm kritik süreçlerin geçerliliğinin ve uyumluluğunun sağlanması
● Üretim süreçleri sürekli olarak kontrol edilmesi ve güncellenmesi
● Talimat ve prosedürlerin anlaşılır ve net olarak yazılı olması
● Operasyonel faaliyetleri yürüten personelin gerekli eğitimleri almış olması
● Çapraz bulaşma risklerine karşı etiketleme sistemi kullanılması
● Prosedür ve talimat kayıtlarının tutulması imalat sahasında veya üründe var olan sapmalar tanımlı mı ve kayıtları tutuluyor mu?
● Ürün izlemesi tam olarak sağlanabilmiş mi? Geçmişe ait ürün partileri izlenebiliyor mu?
● Gıda dağıtımı riskleri değerlendirilmiş mi?
● Ürünle ilgili şikayet kayıtları tutuluyor mu? Şikayetler değerlendirilmiş mi?
   İyi üretim Uygulamaları GMP kaliteli bir gıda ürünü çıkarmak için önerilen standarttır. GMP kuralları ve ilkeleri kuramsal uygulanabilir bir standart değildir. Aksine bu kurallar üretimi ve imalatı ve saklanması dahil her süreci birbirinden ayrı imalat kuruluşlarına esnek uygulamalar sunmaktadır. GMP kalite için birden çok yolu sunabilmektedir. Kaliteli bir ürün firmanın sorumluluğundadır.