MARKA PATENT
Patentin konusunu buluş oluşturur. Buluş, “tarım dâhil, sanayide herhangi bir sorunun spesifik çözümü” olarak tanımlanır.
Patent, buluş sahibinin buluş konusu ürünü belirli bir süre üretme, kullanma, satma veya ithal etme hakkıdır. Buluş sahiplerine buluşlarını ayrıntılı olarak açıklamaları karşılığında verilen belgeye de patent denir.
Patentli bir buluş; tıpkı işle ilgili alınıp, satılabilen, kiralanıp, kiraya verilebilen diğer mallar gibi buluş sahibinin mülkiyeti haline gelir. Patentler alındıkları ülkeler için hak sahipliği doğurmaktadır. Türkiye'de alınmış bir patent, sadece Türkiye içinde sahibine hak sağlamaktadır ve patentli ürünleri başkalarının Türkiye'ye ithal etmesi durumunda, hak sahibine ithali durdurma hakkı vermektedir.
Patent Nasıl Alınır?
Bir ürün ya da buluşa patent alma konusunda en önemli nokta Türk Patent Enstitüsü’ne başvuru ve patent araştırması yapmaktır. Başvurunun onay alma ihtimali buluşun fayda sağlaması ve kendini diğer çalışmalardan ayırması ile doğru orantılıdır. Patent başvurusunda uygulanacak adımlar şu şekildedir;
● Türk Patent ve Marka Kurumu başvurusu,
● Türk Patent ve Marka Kurumu’nun vereceği araştırma raporu,
● Araştırma raporunun yayınlanması,
● Türk Patent ve Marka Kurumu paten inceleme raporunun verilmesi,
● Uygun görülmesi halinde Türk Patent ve Marka Kurumu’nun vereceği patent belgesi.