VEGAN SERTİFİKASI

DNR BELGELENDİRME VE DANIŞMANLIK, Olarak kurumsal, resmi, tutumlu, güleryüzlü ve en önemlisi sizlere önem vererek belgelendirme sektöründe hizmet sunmaktayız. Sizlere sunduğumuz belgeler ile sizlerin firmalarını arşa çıkarmak bizlerin elinde. Siz de Dünya pazarında ürünlerinizi kolay ve yasal bir şekilde satmak için, tarafımızdan verilen belgeleri kullanarak şirketinizi ileriye taşıyın.

VEGAN SERTİFİKASI


VEGAN SERTİFİKASI

1944 yılında Elsie Shrigley ve Donald Watson tarafından Vejetaryen kelimesinden türetilmesi ile Vegan kelimesi ortaya çıkmıştır. Menşei hayvan olan ürünlerin hayatlarından çıkarıldığı ve Bitkisel yaşam ve Vejetaryen beslenmenin tercih edildiği beslenme ve yaşam tipine “Vegan” denir. Vejetaryen kelimesi ise Latince “Vegetus” tan gelmektedir. 1842 yılında yapılan tanımda ise, canlı, sağlıklı, hayat dolu anlamı ifade etmektedir. Hayvansal besin kaynakları et ve et ürünlerinin kesinlikle tüketilmediği ancak farklı kombinasyonlarda hayvansal ürünlerin (süt, yumurta, bal, yün, ipek, deri vb. gibi) tüketildiği beslenme tipine uygun beslenen fertlere “Vejetaryen” denir.

Vegan ve vejetaryen ürünlere olan talebin artması ile birlikte, üretici ve tüketiciler ürün üzerinde karmaşık içerik bilgileri ve gıda kod numaralarından bağımsız olarak, ürünün uygunluğunu garanti eden belirli etiket ve işaretler aramaktadırlar. Üreticilerin tek taraflı beyanı, proses sürecinde kullanılan ancak ürün içerisinde belirtilmeyen bir takım yardımcı malzemelerin varlığı, bu konuda denetimli hareket eden ve aynı hassasiyeti taşıyan aracı kuruluşların varlığını zorunlu kılmaktadır. Vegan ya da vejetaryen terimlerinin gereği gibi üretimin gerçekleşip gerçekleşmediğini denetleyip tescilleyen, kontrol altına alan ve bu kültüre güven veren faaliyet ve bu faaliyetin sertifikasına “Vegan-Vejetaryen Belgesi” denir.

Üretici kuruluşların yaptıkları başvurudan sonra teklif ve sözleşme aşamasına geçilmektedir. Teklif ve Sözleşme aşamasında mutabakat sağlanırsa takiben denetim ve kontrol aşamasına geçilmektedir. Denetim ve kontrol süreci uzunca bir süreçtir ve bünyesinde üretim, ürün ve içerik aşamaları, görsel ve deneysel metotlar ve de uygunluk durum tespit faaliyetlerini barındırmaktadır. Bu sürecin sonunda denetimi olumlu neticelenen kuruluşa Vegan Belgesi verilmektedir. Özetle; Üreticide oluşan talep aşamasından sonra Vegan-Vejetaryen Belgesi veren kuruluşa başvuru yapılır. Bu başvuru neticesi üretim, ürün içerik ve aşamaları görsel ve deneysel metotlar ile kontrol edilerek uygunluğun sağlandığı durumda Vegan-Vejetaryen Belgesi alınır. Belge almak isteyen üretici kuruluş, bu belge kapsamında ürettiği ürünlerin tüm bileşimlerini ve işleme sırasında kullanılan tüm katkı maddelerini bize bildirmeleri gerekir. Ürün içerik bildirimi DNR başvuru değerlendirme ekibi tarafından incelemesine müteakip ürünler “vegan” veya “vejeteryan” olarak ayırt edilirler. Yapılan değerlendirme neticesine uyan vegan ya da vejetaryen belgesi süreci işletilir.