YAPI MALZEMELERİ CE BELGESİ

DNR BELGELENDİRME VE DANIŞMANLIK, Olarak kurumsal, resmi, tutumlu, güleryüzlü ve en önemlisi sizlere önem vererek belgelendirme sektöründe hizmet sunmaktayız. Sizlere sunduğumuz belgeler ile sizlerin firmalarını arşa çıkarmak bizlerin elinde. Siz de Dünya pazarında ürünlerinizi kolay ve yasal bir şekilde satmak için, tarafımızdan verilen belgeleri kullanarak şirketinizi ileriye taşıyın.

YAPI MALZEMELERİ CE BELGESİ

Kategori:

YAPI MALZEMELERİ CE BELGESİ

Yapı Malzemesi Ce Belgesi yapım malzemelerinde kalite standartları ve ortak dünya standartlarına uyularak üretim yapıldığını gösteren bir belgedir.


Yapı malzemelerinde CE belgesi zorunluluğu hakkındaki yasal mevzuat nedir?

27 Haziran 1991 tarihinde, 89/106/EC Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (Construction Products Directive) Üye Ülkelerde zorunlu olmuştur. 8 Eylül 2002 de Türkiye de Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (89/106/AT) olarak yayınlanmıştır ve zorunlu hale gelmiştir.

Yapı Malzemeleri Yönetmeliği kapsamına giren bir ekipmana CE işareti vurulabilmesi için harmonize standartların ya da Avrupa Teknik Onay Kılavuzlarının yürürlükte olması gerekmektedir. Harmonize standartlar ve ATOK olmadan bir ürün yapı malzemesi de olsa CE işaretleme yapılamaz.

Yapı Malzemeleri Yönetmeliğinde ürün gruplarına göre tüm uygunluk değerlendirme sistemleri Konsey Kararları ile tanımlanmıştır. Yapı Malzemeleri Yönetmeliğinde 4 Sistem Tanımlanmıştır. Bu sistemlerde Üreticinin ve Onaylanmış Kurumların görevleri ayrı ayrı tanımlanmıştır.

Ürünlerin CE işareti taşımasının zorunlu olduğu durumlarda, bu işarete ek olarak şunlar da bulunmalıdır:

● İmalatçının adı veya ticari markası,
● Gerekli olduğunda, CE işaretinin iliştirildiği yılın son iki rakamı,
● AT uygunluk belgesinin numarası,
● Üretim kontrolü sürecinde bulunmuş olan onaylanmış kuruluşun kimlik numarası,
● Ürünün, teknik spesifikasyonlarda belirtilen özellikleri hakkında bilgi.

Üretici, Yapı Ürünleri Direktifine veya diğer direktiflere dayanarak ürün üzerindeki CE işaretini uyarlayabilir. Örneğin, alçak gerilim kabloları için CE işareti, Alçak Gerilim Direktifi gerekliliklerini temel alabilir. İlk muayene, sürekli gözetim, tip testleri ve muayene testleri onaylanmış kuruluşun görevleri arasında yer alırken, fabrika ürün kontrolleri, belirli ürün seviyeleri için tip testleri ve performans beyanı üreticinin görevleri arasındadır.